Северна Корея уволни Пак Чен Чон, втория по ранг военен след

...
Северна Корея уволни Пак Чен Чон, втория по ранг военен след
Коментари Харесай

Ким смени номер 2 във военната йерархия на Северна Корея

Северна Корея уволни Пак Чен Чон, втория по сан боен след водача Ким Чен Ун, оповестиха държавните медии.

Пак, заместник-председател на Централната военна комисия на ръководещата Работническа партия и секретар на Централния комитет на партията, беше сменен от Ри Йонг Гил на годишното заседание на комисията предходната седмица, заяви формалната осведомителна организация КЦНА в неделя.

Не беше посочена причина за смяната. Пхенян постоянно обновява управлението си и партийното събиране в края на годината постоянно се употребява за оповестяване на кадрови разбърквания и значими политически решения.

Държавната телевизия сподели Пак да седи на първия ред на подиума с наведена глава по време на срещата, до момента в който други членове подвигнаха ръце, с цел да гласоподават по кадрови въпроси. По-късно мястото му беше показано празно.

Той отсъстваше и на фотоси, оповестени в понеделник от КЦНА от новогодишното посещаване на Ким в Двореца на слънцето в " Кумсусан ", където се съхраняват телата на дядо му и татко му, за разлика от октомври, когато Пак придружаваше Ким за отбелязване на годишнина на управляващата партия.

Централната военна комисия на партията, която се управлява от Ким, се счита за върховния орган за взимане на военни решения в страната, който е и над министерството на защитата.

Смяната на Пак пристигна, след като Ким прикани за създаване на нови междуконтинентални балистични ракети и по-голям нуклеарен боеприпас за противопоставяне на Съединените щати и Южна Корея като ключ към отбранителната тактика на изолираната страна за 2023 година

Пак бързо се изкачи във военната йерархия от артилерийски командир с една звезда през 2015 година до военачалник с четири звезди през 2020 година, като си приписва приноса за напредъка в технологията на страната за ракети с дребен обхват.

В края на 2020 година Пак беше нараснал в Политбюро и завоюва най-високото военно звание маршал.

Подобно на множеството други висши военни помощници, които неведнъж прекосяваха през възходи и падения при Ким, Пак беше намален за малко в средата на 2021 година, откакто Ким укори някои длъжностни лица за тяхното отношение към антикоронавирусната политика на Северна Корея, преди да бъде нараснал още веднъж месеци по-късно.

Уволнението на Пак идва, макар че по време на срещата Ким похвали най-вече напредъка на военните в създаването на оръжия, за разлика от други области, където той уточни някои дефекти и прикани за усъвършенстване.

О Гьонг Суп, помощник в Корейския институт за национално обединяване в Сеул, сподели, че неотдавнашното покачване на напрежението сред Кореите заради нахлуването на севернокорейски дронове в Юга може да е изиграло роля.

Длъжностни лица в Сеул споделиха, че Южна Корея е изпратила три дрона през границата в отговор на нахлуването, само че не е имало отговор от Севера, което съгласно О може да значи, че той не е успял да засече безпилотниците.

„ Пак може да е поел отговорността за неуспеха на интервенциите по сигурността “, сподели О.

Ри, наследникът на Пак, също е върховен боен пълководец, който е заемал основни позиции, в това число шеф на генералния щаб на армията и министър на защитата.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР